SUPERPRZEPIS

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

Przygotowałam pikantnego kurczaka z udek bez skóry i kości. Do kurczaka dodałam zieloną pastę curry.

Składniki:

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

mięso

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości

pozostałe składniki

przyprawy

dodatki

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

przygotowanie składników

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry
Opłukane i osuszone udka pokroić na większe kawałki.

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić mięso na duże kawałki.

przygotowanie składników cd

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry
Przygotować pozostałe składniki do kurczaka.

Grzyby pokroić w grube plastry. Paprykę bez pestek pokroić w słupki. Przygotować zieloną pastę curry.

przygotowanie składników cd

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry
Wymieszać mleczko kokosowe wylane do miski.

Mleczko kokosowe wylać do miski i wymieszać.

przygotowanie mięsa

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry
Kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron na olejach.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i sezamowy. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

Do kurczaka dodać paprykę, grzyby i zieloną pastę curry. Całość chwilę smażyć.

przygotowanie mięsa cd

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

Do mięsa wlać mleczko kokosowe i dusić aż kurczak będzie miękki.

przygotowanie mięsa cd

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

Kurczaka doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym.

przygotowanie mięsa

Pikantny kurczak Eli z zielonym curry

Kurczaka wyłożyć i posypać białym i czarnym sezamem. Makaron ryżowy z tapioką przygotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka podawać z makaronem i czerwonym winem.

Smacznego!