Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Schab w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutki, rozpływający się w ustach schab w sosie kurkowym to pyszne, jesienne danie, które śmiało można przygotować i dla gości, i na zwykły rodzinny obiad.

Schab w sosie kurkowym

Składniki:

Schab w sosie kurkowym

 

  • ok. 400 g schabu bez kości
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 200 ml bulionu
  • 100 g śmietany do sosów - 12 lub 18%
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Schab w sosie kurkowym

ETAP 1:

Schab w sosie kurkowym
Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy kurki, wlewamy bulion.

Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Duże kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, aż będzie szklista. Wrzucamy kurki, smażymy, aż zmiękną, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Wlewamy bulion i podgrzewamy kilka minut.

ETAP 2:

Schab w sosie kurkowym
Do sosu dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek.

Wlewamy śmietanę, dodajemy szczypiorek. Podgrzewamy, mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Schab w sosie kurkowym
Schab kroimy w plastry i smażymy na oleju

W czasie podgrzewania sosu przygotowujemy schab - mięso kroimy na równe plastry, lekko je rozbijamy, każdy nacieramy solą i pieprzem, krótko obsmażamy na oleju z obu stron.

ETAP 4:

Schab w sosie kurkowym
Schab przekładamy do sosu i dusimy przez godzinę

Obsmażony schab przekładamy do sosu. Dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok. godzinę. Wyjmujemy mięso, sos zagęszczamy mąką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.