Sposób przygotowania:
Schab w sosie kurkowymETAP 1:
Kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Duże kurki kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, aż będzie szklista. Wrzucamy kurki, smażymy, aż zmiękną, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu. Wlewamy bulion i podgrzewamy kilka minut.
ETAP 2:
Wlewamy śmietanę, dodajemy szczypiorek. Podgrzewamy, mieszając, aż sos się zredukuje i zagęści. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 3:
W czasie podgrzewania sosu przygotowujemy schab - mięso kroimy na równe plastry, lekko je rozbijamy, każdy nacieramy solą i pieprzem, krótko obsmażamy na oleju z obu stron.
ETAP 4:
Obsmażony schab przekładamy do sosu. Dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez ok. godzinę. Wyjmujemy mięso, sos zagęszczamy mąką.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.