EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Kurczak faszerowany włoskimi smakami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczysta pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, delikatnie orzechową rukolą, mozzarellą, obtoczona w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to fajny pomysł na domowy szybki obiad z piekarnika.

Kurczak faszerowany włoskimi smakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak faszerowany włoskimi smakami

 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 80g mozzarelli
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 120g płatków kukurydzianych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 14 łyżki maki pszennej
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany włoskimi smakami

ETAP 1:

1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze.

2. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Suszone pomidory drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w paski.

4. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą.

5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 30-35 minut.

Kurczak faszerowany włoskimi smakami
filet kurczaka otulony płatkami kukurydzianymi