ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Młoda kapusta duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młoda kapusta jest w naszym domu jak najczęściej przygotowywana i ze smakiem jedzona, lubimy i do ziemniaków, kaszy, pieczywa.

Młoda kapusta duszona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta duszona

 

  • młoda kapusta 1 sztuka większa,
  • boczek wędzony 20 dag,
  • smalec 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżka,
  • papryka ostra 3/4 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona
Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku.



Do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą kapustę, co jakiś czas zamieszać, dodać pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut.



Następnie bez przykrycia na większym ogniu wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać pokrojony koperek i wymieszać.



Podawać z pieczywem lub z czym się lubi.
Młoda kapusta duszona
Pieprz ziołowy doskonale smakuje w kapuście.
Młoda kapusta duszona
Nam smakuje też podana na kolację z pieczywem.