kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Makaron dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny makaron dyniowy. Makaron przygotowałam z dodatkiem puree dyniowego. Polecam do zup i drugich dań.

Makaron dyniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron dyniowy

 

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki z czubkiem puree dyniowego
  • duża szczypta soli do ciasta
  • mąka do posypania
  • woda do gotowania
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Makaron dyniowy
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy żółtka i puree dyniowe, dużą szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części i wykładamy na stolnice wysypaną mąką. Każdą część wałkujemy i kroimy nożem w dowolne kształty. 

Do wody dodajemy sól, olej i wkładamy przygotowany makaron. Gotujemy od wypłynięcia przez 3 - 4 minuty. Ugotowany makaron wkładamy do zimnej wody i przekładamy na cedzak.
Makaron dyniowy
Do przesianej mąki dodajemy puree dyniowe, żółtka, sól.
Makaron dyniowy
Blaty ciasta makaronowego kroimy ostrym nożem.
Makaron dyniowy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem.
Makaron dyniowy
Makaron przekładamy do wody i odsączamy na cedzaku.

Tagi:

makaron