jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron dyniowy z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeśli masz ochotę na makaron, a nie możesz jeść tradycyjnego ze względu na dietę bezglutenową, zastąp go dynią pokrojoną w nitki. Po krótkim przesmażeniu go z chudym boczkiem i ziołami będziesz miał pyszne, szybkie jedzonko!

Makaron dyniowy z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron dyniowy z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron dyniowy z boczkiem
Obierz paprykę, dynię i cebule. Pokrój cebule w piórka, paprykę w drobną kosteczkę (pozostawiając kawałek do dekoracji). Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w zapałkę. Boczek pokrój na cieniutkie plasterki. Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek. Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę. Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące . Nakładaj gorący makaron z dyni na talerze, posyp startym serem. Udekoruj paseczkami papryki.
Makaron dyniowy z boczkiem
Miąższ dyni zetrzyj na tarce lub pokrój w długą zapałkę.
Makaron dyniowy z boczkiem
Obierz cebulę białą i czerwoną po czym pokrój je w piórka
Makaron dyniowy z boczkiem
Na rozgrzanej patelni przesmaż boczek. Gdy wytopi tłuszcz zeszklij na nim cebulę.
Makaron dyniowy z boczkiem
Dodaj paprykę, miaższ dyni, przesiśnięty przez praskę czosnek, tymianek i lubczyk. Przesmaż krótko wszystkie składniki doprawiając je solą i pieprzem, by warzywa pozostały chrupiące .

Tagi:

sery dynia ser