eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam gulasz z udek kurczaka bez skóry i kości z zielonymi winogronami bezpestkowymi. Podałam go z makaronem.

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

Składniki:

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

mięso

  • 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości

owoce

  • 400 g zielonych winogron bezpestkowych

pozostałe składniki

dodatki

  • 400 g makaronu wstążki

Sposób przygotowania:

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

przygotowanie składników

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym
Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dość dużą kostkę.

przygotowanie składników cd

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym
Obrane z łodygi winogrona opłukać pod bieżącą wodą.

Winogrona oddzielić od łodygi i opłukać pod bieżącą wodą.

przygotowanie gulaszu

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso kurczaka.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać połowę mięsa i obsmażyć ze wszystkich stron.

Mięso wyjąć łyżką cedzakową do miski. Na patelnię wrzucić resztę mięsa i też obsmażyć.

przygotowanie gulaszu cd

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

Dodać mięso z miski, cebulę, czosnek, przyprawę do drobiu, odrobinę soli, pieprzu i smażyć razem aż cebula zmięknie.

przygotowanie gulaszu cd

Makaron Eli z gulaszem mięsno winogronowym

Gulasz podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dodać winogrona ( kilka odłożyć do dekoracji ) i jeszcze dusić razem około 5 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozłożyć na talerzach.

Na środek talerzy wyłożyć gulasz i posypać świeżymi winogronami. Smacznego!


Tagi:

obiad danie