Sposób przygotowania:
Ryba z kopytkami w sosie grzybowym
Sos grzybowy:
Grzyby przebieramy, myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plasterki lub pół-plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Następnie dodajemy masło, wrzucamy marchewkę i grzyby. Smażymy ok.5 minut. Dodajemy sól, pieprz i tymianek, a następnie bulion i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (łącząc z niewielką ilością sosu w kubeczku). Podgrzewamy razem kilka minut.
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, robimy z nich puree. Do puree dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy na plasterki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3-5 minut.
Ryba:
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Rybę podajemy z kopytkami polanymi sosem grzybowym oraz z ulubionym dodatkiem warzywnym.
Grzyby przebieramy, myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plasterki lub pół-plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Następnie dodajemy masło, wrzucamy marchewkę i grzyby. Smażymy ok.5 minut. Dodajemy sól, pieprz i tymianek, a następnie bulion i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (łącząc z niewielką ilością sosu w kubeczku). Podgrzewamy razem kilka minut.
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, robimy z nich puree. Do puree dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy na plasterki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3-5 minut.
Ryba:
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Rybę podajemy z kopytkami polanymi sosem grzybowym oraz z ulubionym dodatkiem warzywnym.