Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 421]

Ryba z kopytkami w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku grzybobrania są wyjątkowo owocne, a więc i w kuchni królują dania z grzybami. Tym razem padło na sos grzybowy dodany do kopytek. Do tego ryba w panierce, surówka i obiad gotowy.

Ryba z kopytkami w sosie grzybowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba z kopytkami w sosie grzybowym

 

 

 

  • Sos grzybowy:
  • 300 g grzybów leśnych - prawdziwki, podgrzybki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany 18 procent
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Ryba z kopytkami w sosie grzybowym
Sos grzybowy:

Grzyby przebieramy, myjemy i oczyszczamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plasterki lub pół-plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Następnie dodajemy masło, wrzucamy marchewkę i grzyby. Smażymy ok.5 minut. Dodajemy sól, pieprz i tymianek, a następnie bulion i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (łącząc z niewielką ilością sosu w kubeczku). Podgrzewamy razem kilka minut.

Kopytka:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, robimy z nich puree. Do puree dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy na plasterki. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3-5 minut.

Ryba:

Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Rybę podajemy z kopytkami polanymi sosem grzybowym oraz z ulubionym dodatkiem warzywnym.
Ryba z kopytkami w sosie grzybowym
Jednym ze składników obiadu jest ryba smażona w panierce