Sposób przygotowania:
Kociołek warzywny z mięsem mielonym
Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor.
Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać.
Cukinię i paprykę daje później aby się nie rozgotowały tylko zachowały kształt kawałków, jak ktoś lubi rozgotowane może dać od razu wszystkie warzywa.
Doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor.
Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać.
Cukinię i paprykę daje później aby się nie rozgotowały tylko zachowały kształt kawałków, jak ktoś lubi rozgotowane może dać od razu wszystkie warzywa.
Doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba.
BozenaMatuszczyk