migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kociołek warzywny z mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miałam do wykorzystania mięso mielone. Dorzuciłam sporo warzyw i tak powstał mi taki pyszny kociołek. Danie można sobie dowolne zmodyfikować, można dodać dowolne warzywa i doprawić ulubionymi przyprawami.

Kociołek warzywny z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kociołek warzywny z mięsem mielonym

 

  • 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki)
  • 2 marchewki (300 g)
  • 2 średnie cukinie po ok 500 g
  • 4-5 ziemniaków (500 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże czerwone papryki
  • 700 g pomidorów, u mnie lima
  • 2 łyżki oleju
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz
  • ok 750 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Kociołek warzywny z mięsem mielonym
Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor.

Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente. Potem dodać jeszcze cukinię i paprykę i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać.

Cukinię i paprykę daje później aby się nie rozgotowały tylko zachowały kształt kawałków, jak ktoś lubi rozgotowane może dać od razu wszystkie warzywa.

Doprawić jeszcze do smaku jeśli potrzeba.
Kociołek warzywny z mięsem mielonym
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Kociołek warzywny z mięsem mielonym
Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę.
Kociołek warzywny z mięsem mielonym
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę.
Kociołek warzywny z mięsem mielonym
W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i pomidory. Całość zalać wodą. Dodać także przyprawy i gotować aż marchewka i ziemniaki będą al'dente.