zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz drobiowy z dynią i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ten gulasz zrobiłam całkiem przypadkiem. Ale jak się okazało wyszedł bardzo smaczny i idealny do makaronu.

Gulasz drobiowy z dynią i kurkami

Składniki:

Gulasz drobiowy z dynią i kurkami

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 200 g blanszowanych kurek
  • 200 g świeżej dyni
  • 1 cebula
  • 1 szk mleka 3,2 %
  • 100 g dowolnego serka topionego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 szk wody

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z dynią i kurkami
Ćwiartki kurczaka wytrybować i mięso pokroić w sporą kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.

Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebule i dynię oraz kurki i chwilę smażyć. Wszystko podlać wodą, dodać koperek i przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.

Na koniec zagęścić gulasz mąka wymieszaną z mlekiem i dodać serek.

Gotować do momentu rozpuszczenia się serka cały czas delikatnie mieszając. Gulasz podawać z makaronem.