Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Pierogi z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W tym roku grzybów mamy pod dostatkiem, więc warto z mich zrobić pyszne pierogi. Wystarczy koszyk grzybów, trochę mąki, i pyszny obiad gotowy.

Pierogi z grzybami

Składniki:

Pierogi z grzybami

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami
Z mąki, oleju, soli i wody zagnieć elastyczne ciasto, gotowe odstaw na chwilę i zajmij się farszem.

Umyte i ograne grzyby pokrój w kostkę i podsmaż je na maśle a kiedy zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody dodaj usmażoną oddzielnie cebulkę, całość dopraw solą i pieprzem. Przestudzone grzyby przesiekaj nożem po czym przełóż do miski i dodaj bułkę tartą.

Na krążki rozwałkowanego ciasta układaj porcje farszu i zlepiaj brzegi formując pierogi, gotowe gotuj w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.