cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron krajanka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie makaronu z sosem grzybowym to sposób na szybkie i smaczne danie obiadowe.

Makaron krajanka z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron krajanka z sosem grzybowym

 

  • /porcja dla 4osób/

 

  • 320-400 g makaronu tagliatelle
  • 200 g grzybów/ pioppini lub inne świeże, mrożone,z zalewy/
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 150 g śmietany/do gotowania/
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona, świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Makaron krajanka z sosem grzybowym
Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.Dodać grzyby i dusić kila minut na małym ogniu.Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu.Dodać śmietanę,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać i zagotować. W międzyczasie ugotować makaron al dente..Przecedzony,gorący makaron wsypać na patelnię z sosem grzybowym.Delikatnie zamieszać i podawać zaraz po przyrządzeniu.Posypać obficie zieloną pietruszką.
Makaron krajanka z sosem grzybowym
Na rozgrzanej oliwie i maśle podsmażyć cebulkę i grzyby.
Makaron krajanka z sosem grzybowym
Dodać wino,odparować alkohol,doprawić do smaku i dodać śmietanę.
Makaron krajanka z sosem grzybowym
Do gotowego sosu wsypać ugotowany,przecedzony makaron.
Makaron krajanka z sosem grzybowym
Gorący makaron nakładać na talerze,ozdobić kleksem śmietany i pietruszką.

Tagi:

makaron grzyby