Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaron MIęsno-warzywny na słodko-kwaśno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś dla miłośników smaku słodko - kwaśnego

Makaron MIęsno-warzywny na słodko-kwaśno

Składniki:

Makaron MIęsno-warzywny na słodko-kwaśno

 

  • 30 dag makaronu(wstążki)
  • 40 dag mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 dymki
  • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 2 łyżki ketchupu
  • kostka bulionowa
  • sól
  • sos sojowy
  • 3 łyżki wina białego wytrawnego
  • łyżka octu winnego
  • imbir
  • cynamon
  • olej
  • 10 dag sera zółtego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron MIęsno-warzywny na słodko-kwaśno
Mięso pokroić w drobną kostkę, skropić sosem sojowym, oprószyć cynamonem i wstawić do lodówki na godzinę. Marchew pokroić w kostkę, papryki w kawałki, dymkę na paski. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron i przekładamy do rondelka z roztopioną kostką bulionową i dusimy . Na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wkładamy pokrojone warzywa i również podsmażamy, po 5 min. dodajemy do mięsa i razem dusimy. Gdy wszystko jest już miękkie dodajemy 2 łyżki ketchupu, imbir, sól, odrobinę cukru i podlewamy resztą wina i octem winnym. Makaron (wstążki) gotujmy w osolonej wodzie najlepiej al dente. Wszystko przekładamy do miski i razem mieszamy. Wierzch posypujemy startym serem i posiekaną bardzo drobno pietruszką. SMACZNEGO