iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makaron na bogoto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Taki makaron najlepiej smakuje w sezonie letnim kiedy te warzywa są świeże prosto z ogrodu, ale myślę, że w sezonie zimowym też nikt by nie narzekał.

Makaron na bogoto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron na bogoto

 

  • 1 (25 dag) opakowanie grubego makaronu
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag boczku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka oleju
  • małe pomidorki

Sposób przygotowania:

Makaron na bogoto
Boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić, następnie zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paseczki na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią cukinię i paprykę, następnie lekko podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, dodać śmietankę. Do sosu dodać przyprawy i kilka listków bazylii, całość gotować kilka minut, aby śmietana lekko zgęstniała, ale warzywa mają nam się nie rozgotować.Makaron ugotować i odcedzić do makaronu wlać sos i wrzucić chrupiący boczek, wymieszać i podawać, przed podaniem danie posypać pokrojonymi cząstkami pomidorków.
Makaron na bogoto
Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na chrupko.
Makaron na bogoto
Na drugiej patelni podsmażyc pokrojone warzywa
Makaron na bogoto
Do warzyw dodać śmietankę i przyprawy.
Makaron na bogoto
Do makaronu dodać sos i boczek przed podaniem wymieszać.