Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Makaron na cytrusowo-pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Eksperymentów z nadaniem smaku makaronom ciąg dalszy.

Makaron na cytrusowo-pikantnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron na cytrusowo-pikantnie

 

  • 20 dag makaronu Wstążka karbowana
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • biały pieprz mielony
  • 1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Makaron na cytrusowo-pikantnie
Zagotować wodę z kurkumą, curry , kostkami rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Odcedzić . Osobno w małym garnuszku roztopić masło. Wcisnąć sok z cytryny i sok z pomarańczy. Włożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną , skórkę cytrynową otartą i cukier . Zagotować i chwilę trzymać na ogniu. Odcedzony makaron przełożyć ponownie do garnka w którym się gotował - wlać sos. Wymieszać potrząsając garnkiem tak by makaron pokrył się tłuszczem. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym. Podawać do dań z parowara ( lub gotowanych na parze ) - gotowanych filetów rybnych, drobiu gotowanego lub samodzielne danie . Można posypać sporą porcją natki pietruszki. Wbrew przypuszczeniom makaron wcale nie jest słodki - ma zdecydowanie pikantny smak i cytrusowy aromat.
Makaron na cytrusowo-pikantnie
W garnuszku roztopić masło - dodać soki- skórki i chwilę gotować
Makaron na cytrusowo-pikantnie
Zagotować wode z kostkami rosołowymi - kurkumą i curry- wrzucić makaron i ugotowac go
Makaron na cytrusowo-pikantnie
Odcedzić ugotowany makaron i przełozyc ponownie do garnka
Makaron na cytrusowo-pikantnie
Do gorącego makaronu dodać sos i wymieszać - zostawić pod przykryciem na kilka minut

Tagi:

ryż makaron