Sposób przygotowania:
Makaron na cytrusowo-pikantnie
Zagotować wodę z kurkumą, curry , kostkami rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Odcedzić . Osobno w małym garnuszku roztopić masło. Wcisnąć sok z cytryny i sok z pomarańczy. Włożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną , skórkę cytrynową otartą i cukier . Zagotować i chwilę trzymać na ogniu. Odcedzony makaron przełożyć ponownie do garnka w którym się gotował - wlać sos. Wymieszać potrząsając garnkiem tak by makaron pokrył się tłuszczem. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym. Podawać do dań z parowara ( lub gotowanych na parze ) - gotowanych filetów rybnych, drobiu gotowanego lub samodzielne danie . Można posypać sporą porcją natki pietruszki. Wbrew przypuszczeniom makaron wcale nie jest słodki - ma zdecydowanie pikantny smak i cytrusowy aromat.