iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makaron na czerwono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie dobre danie obiadowe z makaronu i piersi kurczaka .

Makaron na czerwono

Składniki:

Makaron na czerwono

 

  • 1 szklanka makaron,
  • 3 łyżki pomidory z puszki,
  • 1/2 łyzeczki bazylia,
  • 1 szt pierś z kurczaka,
  • 1 łyzeczka masło,
  • pietruszka zielona,
  • 1 łyżka ketchup,
  • 1/3 szt papryka czerwona,
  • 1/2 szt cebula,
  • Sól,
  • 1 łyżka oliwa

 

Sposób przygotowania:

Makaron na czerwono
Makron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go na sicie. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę czerwona myjemy i usuwamy gniazdo nasienne, Na patelni na maśle ok 1 łyżeczka podsmażamy piórka cebuli z dodatkiem pokrojonej w paski czerwonej papryki. Pierś z kurczaka kroimy w kawałki kropimy sosem sojowym ostawiamy do lodówki na 15 min. Następnie dodajemy na patelnię do papryki i cebuli. Gdy papryka i cebula zmiękną a kurczak podsmaży się dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy doprawiamy solą ,bazylią. Dodajemy makaron i łyżkę ketchupu -mieszamy. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym , dodajemy natkę pietruszki grubo pokrojoną. Podajemy