2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Makaron na ostro z chili i oliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Włoski specjał: pikantne i aromatyczne danie z makaronem, pomidorkami, oliwkami i szczyptą chili, polecam na pożywny obiad!

Makaron na ostro z chili i oliwkami

Składniki:

Makaron na ostro z chili i oliwkami

 

  • 40 dag makaronu
  • 1/2 kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
  • 1/2 sztuki pora
  • 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 10 dag zielonych oliwek z zalewy ziołowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 1/2 sztuki chili z zalewy olejowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 g startego parmezanu

 

  • Przyprawy:
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól morska do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron na ostro z chili i oliwkami

ETAP 1:

Piekarnik rozgrzewam do 200*c, na blasze wyłożonej pergaminem układam pomidorki koktajlowe, piekę 5 minut aż zaczną pękać.Wyciągam z piekarnika.

Mięso z kurczaka myję, kroję w kostkę, por kroję w pół krążki.

W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony na plasterki czosnek oraz mieso i por, duszę na średnim ogniu 10 minut, pod przykryciem, doprawiam w trakcie ziołami oraz solą, dodaję sos pomidorowy z bazylią, zmiksowane na mus suszone pomidory z łyżką oliwy oraz pokrojoną chili z zalewy, dodaję pieczone pomidorki koktajlowe oraz osączone z zalewy oliwki, gotuję razem 3-4 minuty. Doprawiam ostrą papryką do smaku. Zestawiam z ognia.

Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem, wykładam na ogrzane w piekarniku talerze, posypuję tartym parmezanem, dekoruję listkami świeżej bazylii.

Podaję.


Tagi:

dania makarony