Sposób przygotowania:
Makaron na ostro z chili i oliwkamiETAP 1:
Piekarnik rozgrzewam do 200*c, na blasze wyłożonej pergaminem układam pomidorki koktajlowe, piekę 5 minut aż zaczną pękać.Wyciągam z piekarnika.
Mięso z kurczaka myję, kroję w kostkę, por kroję w pół krążki.
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony na plasterki czosnek oraz mieso i por, duszę na średnim ogniu 10 minut, pod przykryciem, doprawiam w trakcie ziołami oraz solą, dodaję sos pomidorowy z bazylią, zmiksowane na mus suszone pomidory z łyżką oliwy oraz pokrojoną chili z zalewy, dodaję pieczone pomidorki koktajlowe oraz osączone z zalewy oliwki, gotuję razem 3-4 minuty. Doprawiam ostrą papryką do smaku. Zestawiam z ognia.
Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem, wykładam na ogrzane w piekarniku talerze, posypuję tartym parmezanem, dekoruję listkami świeżej bazylii.
Podaję.
Jagodowa
Magdalena88
kuchcik77