SUPERPRZEPIS

Lasagne z oliwkami

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Lasagne z oliwkami Więcej zdjęć (3)

Lasagne z warstwą z oliwek i sera pleśniowego

Składniki:

Lasagne z oliwkami

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z oliwkami
Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni
wysmarowalej oliwą z oliwek. Dodajemy mięso mielone, smażymy chwilę i
dodajemy pomidory. Doprawić solą, pieprzem i
suszonymi ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie). 100g oliwek przekrajamy na pół i dosypujemy na patelnię.
Wszystko należy dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem ok 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku roztopiamy masło i dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Gdy się połączą, stopniowo dolewamy
mleko- nie przerywając mieszania. Powinien powstać gęsty sos. Doprawiamy go do smaku solą i
pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek układamy warstwę makaronu lasagne Następnie wartstwę mięsa, polewamy sosem i przykrywamy makaronem. Potem
mięso, sos i makaron, mięso, sos, makaron. Następnie połamany na kawałki ser
pleśniowy pomieszany z resztą oliwek pokrojoną w plasterki (część zostawiamy do ozdobienia wierzchy),
sos, makaron i na sam wierzch sos, potem plastry żółtego sera i pokrojone
w zostawione oliwki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut
Lasagne z oliwkami
Oliwki na wierzchu możemy dowolnie ułożyć, a dzieki warstwie sosu beszamelowego na makaronie, żółty ser nie przypala się podczas pieczenia
Lasagne z oliwkami
Dobrze jest poczekać z 15 po wyjęciu dania z piekarnika i dopiero zacząć kroić na porcje