Sposób przygotowania:
Makaron pełnoziarnisty z cukinią i słonecznikiemMakaron:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie - wg przepisu z opakowania.
(Powinien być al dente.)
Cukinia:
Cukinie należy umyć i pokroić na cienkie słupki.
(Młodą - ze skórką.)
Smażenie:
Cukinię należy przełożyć na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smażyć 1-2 minuty.
Dodać drobno posiekany czosnek, lekko posolić i całość smażyć przez dodatkowe 5 minut.
(Uważać, aby cukinia nie była zbyt miękka. Powinna być lekko chrupiąca.)
Na końcu wmieszać makaron i ewentualnie doprawić do smaku.
Pestki:
Pestki uprażyć na suchej patelni.
Nasionami posypać porcje makaronu przełożonego na talerze.
SylaUla