Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Makaron penne wg Dagmary :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie danie . Takie do zrobienia kiedy mamy niezapowiedzianego stołownika , albo nie chce się nam zupełnie stać przy garnkach .

Makaron penne  wg Dagmary :

Składniki:

Makaron penne wg Dagmary :

 

  • 1/2 paczki makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
  • 15 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju ( słonecznikowego )
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 18 %
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano ( lub usiekane świeże listki )
  • 5 dag utartego sera żółtego ( Parmezan )

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne wg Dagmary :
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Wrzucić mięso mielone i smażyć je przez 10 minut mieszając w trakcie smażenia .Dodać rozdrobnionego tuńczyka razem z olejem z puszki. Wsypać suszone pomidory , wlać wodę . Dusić 10 minut .Dodać przecier pomidorowy , oregano, śmietankę , pieprz . Dusić 10 minut . Doprawić do smaku solą . Wsypać utarty ser . Zamieszać . W czasie robienia sosu ugotować makaron. Odcedzić . Włożyć makaron do sosu i dokładnie wymieszać tak by sos oblepił rurki .