Sposób przygotowania:
Makaron penne z brokułami wg Koper
Brokuły myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W garnku gotujemy wodę i do osolonego wrzątku wrzucamy kawałki brokuła i gotujemy przez 5 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki, doprawiamy papryką w proszku i chili i smażymy aż czosnek się zarumieni- uważając, żeby się nie przypalił! Dodajemy brokuły- wyjęte z wody łyżką cedzakową i dokładnie mieszamy, smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron penne na półtwardo. Odlewamy pół kubka wody i odcedzamy makaron. Makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, dolewamy wodę i smażymy przez parę minut.
Całość posypujemy tartym serem i mieszamy- od razu podajemy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki, doprawiamy papryką w proszku i chili i smażymy aż czosnek się zarumieni- uważając, żeby się nie przypalił! Dodajemy brokuły- wyjęte z wody łyżką cedzakową i dokładnie mieszamy, smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron penne na półtwardo. Odlewamy pół kubka wody i odcedzamy makaron. Makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, dolewamy wodę i smażymy przez parę minut.
Całość posypujemy tartym serem i mieszamy- od razu podajemy.
pszczolkaanulka