Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron penne z brokułami wg Koper

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste, pyszne makaronowe danie

Makaron penne z brokułami wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron penne z brokułami wg Koper

 

  • ½ kg brokułów
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Szczypta chili w proszku
  • 300g makaronu penne
  • 1/3 szklanki świeżo startego twardego sera, np. parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron penne z brokułami wg Koper
Brokuły myjemy i kroimy na nieduże kawałki. W garnku gotujemy wodę i do osolonego wrzątku wrzucamy kawałki brokuła i gotujemy przez 5 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek pokrojony na plasterki, doprawiamy papryką w proszku i chili i smażymy aż czosnek się zarumieni- uważając, żeby się nie przypalił! Dodajemy brokuły- wyjęte z wody łyżką cedzakową i dokładnie mieszamy, smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron penne na półtwardo. Odlewamy pół kubka wody i odcedzamy makaron. Makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy, dolewamy wodę i smażymy przez parę minut.
Całość posypujemy tartym serem i mieszamy- od razu podajemy.
Makaron penne z brokułami wg Koper
Czosnek smażymy mieszając, musimy uważać, żeby się nie przypalił
Makaron penne z brokułami wg Koper
Całoś smażymy na niwielkim ogniu mieszając od czasu do czasu
Makaron penne z brokułami wg Koper
Po posypaniu serem od razu mieszamy dokładnie i podajemy