Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Makaron po chińsku 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja własna, indywidualna wersja popularnej chińszczyzny

Makaron po chińsku 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron po chińsku 3

 

  • 100 gram makaronu ryżowego
  • 400 gram makaronu błyskawicznego
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • sos słodko-kwaśny (do smaku)
  • 5 grzybów suszonych mun
  • 2-3 piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • bulion warzywny lub jedna kostka
  • 1 cebula dymka

Sposób przygotowania:

Makaron po chińsku 3
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Następnie nakładamy do talerz gdzie polewamy ją sosem sojowym (ok. 8 łyżek) oraz posypujemy czosnkiem. Mieszamy tak by całość dobrze oblewał sos. Odkładamy do lodówki na pół h. Następnie podsmażamy pierś kurczaka na patelni. Suszone grzybki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Cebule dymkę myjemy i kroimy w kostkę zarówno zieloną jak i białą część. Grzyby kroimy w paski. Dodajemy na patelnie i podrumieniamy. Dwie wersje smakowe makaronu: -ryżowy- wkładamy do wrzątku (bulionu przygotowanego wcześniej lub zrobionego z 1/2 kostki) na 10 minut pod przykryciem -błyskawiczny- gotujemy we wrzątku (jw) na 4 minuty Na talerz nakładamy makaron (jednego rodzaju), polewamy 2 łyżkami sosu sojowego, a następnie według gustu smakowego sosem słodko-kwaśny. Nakładamy mięso z patelni.
Makaron po chińsku 3
Pierś kurczaka zalana sosem sojowym oraz posypana czosnkiem
Makaron po chińsku 3
Na patelni podsmażamy pierś kurczaka oraz cebulkę dymkę
Makaron po chińsku 3
Dodajemy pokrojone w cienkie paski (po chińsku!) grzybki mun
Makaron po chińsku 3
Przygotowuję dwa rodzaje makaronu każdy w inny sposób