Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makaron po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron meksykański na ostro z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą, pomidorami oraz papryką.

Makaron po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron po meksykańsku

 

  • 300 g makaronu świderki
  • 300g mięsa mielonego
  • 1/2 op kukurydzy
  • 1/2 op fasoli czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory bez skórki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • sól , pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron po meksykańsku
Makaron gotujemy al dente. Kukurydzą oraz fasolę odcedzamy.

Papryki i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.

Mięso podsmażamy na oleju dodajemy cebulę, czosnek i smażymy chwilę. Następnie dodajemy papryki a gdy zmiękną dodajemy pomidory, fasolę i kukurydzę. Wlewamy ketchup i doprawiamy do smaku. Dusimy całość ok 10 minut.

Sosem polewamy makaron.
Makaron po meksykańsku
Mięso podsmażamy na oleju dodajemy cebulę, czosnek i smażymy chwilę.
Makaron po meksykańsku
Do podsmażonego mięsa z cebulką dodać paprykę
Makaron po meksykańsku
dodajemy pomidory , fasolę i kukurydzę . Wlewamy ketchup
Makaron po meksykańsku
doprawiamy do smaku . Dusimy całość ok 10 minut