Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Makaron rurki z śmietanowym sosem ala'carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Danie przyrządza się bardzo szybko. Robię je, gdy nie mam zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu. W smaku jest przepyszne.

Makaron rurki z śmietanowym sosem ala'carbonara

Składniki:

Makaron rurki z śmietanowym sosem ala'carbonara

 

  • 50 dag makaronu (np. rurki)
  • 20 dag boczku
  • szklanka śmietany kremówki
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron rurki z śmietanowym sosem ala'carbonara
Makaron przygotowujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pokrojony w cienkie paseczki boczek podsmażamy na patelni. Gdy stanie się chrupki zalewamy śmietaną.

Podgrzewamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładamy ugotowany makaron. Mieszamy.

Zestawiamy z ognia i szybko łączymy z serem startym na grubych oczkach i żółtkami.

Posypujemy natką pietruszki.