Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotleciki a' la carbonara z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubicie Carbonare, no fakt kto jej nie lubi, a co powiecie na lekką odmianę? Zapraszam do przepisu, przekonaj się sam.

Kotleciki a' la carbonara z makaronem

Składniki:

Kotleciki a' la carbonara z makaronem

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki a' la carbonara z makaronem

I

Kotleciki ala Carbonara z makaronem
Przygotowanie wszystkich składników na zrobienie kotletów.

Sposób przygotowania kotletów:
1. Ziemniaki obieram, myję, gotuję w osolonej wodzie.
2. Jajka gotuję na twardo, szynkę kroję w kostkę.
3. Jajka ścieram na tarce wraz z ugotowanymi ziemniakami. Następnie łącze starte jajka i ziemniaki z szynką.
4. Dodaję surowe jajko, łyżkę bułki tartej oraz szczyptę gałki muszkatołowej i solę. Masę delikatnie mieszam.
5. Formuję kotlety, obtaczam z bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju. Odstawiam w ciepłe miejsce.

II

Kotleciki ala Carbonara z makaronem
Przygotowanie sosu oraz makaronu spaghetti

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę, czosnek obieram. Cebulę drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do warzyw dodaję pokrojony drobno boczek.
3. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładam do warzyw z boczkiem.
4. Jajka wbijam do naczynia, wlewam śmietanę, wsypuję sól oraz pieprz i roztrzepuję trzepaczką. Następnie dodaję ser parmezan, mieszam i wlewam do makaronu. Chwilę gotuję.

III

5. Makaron podaję z kotletami.
6. Smacznego.