Sposób przygotowania:
Babeczki z makaronu ryżowego z wołowiną
Kwiatowe babeczki z makaronu ryżowego z wołowiną, jajkiem i kiełkami. Składniki: na 3 porcje 150 g - bukiet warzyw kwiatowy Hortex, 100 g - makaronu ryżowego wstążki, 100 g - mięsa wołowego, 15 g - kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 2 łyżki - oleju rzepakowego, 3 - jajka, sól, 1 ząbek – czosnku, pieprz czarny, pieprz różowy, rozmaryn, tymianek, bazylia, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Mięso drobiowe pokroić w kosteczkę, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz, szczyptę tymianku, rozmarynu, bazylii, soli, 1 łyżkę oleju, wymieszać. Jeszcze raz przepuścić przez maszynkę i wysmażyć na patelni, tak aby uzyskać oddzielne małe kawałeczki mięsa. (podczas smażenia, patką przecinamy, delikatnie zmielone, nie zbite mięso). Bukiet warzyw kwiatowy Hortex ugotować na parze. Makaron ryżowy, zalać wrzącą wodą z szczyptą soli i odstawić na 8 min. Odcedzić. Kiełki prażyć na łyżce oleju. Blachę do piekarnika wysmarować olejem, ułożyć na niej metalowe okrągłe foremki/wykrawacze do pieczenia o średnicy ok. 6 cm., wypełnić nimi kolejno: makaron, marchew, brokuły, kalafior, kawałeczki mięsa i wbić na sama górę po jednym jajku. Doprawić pieprzem i solą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180°C na ok. 10 min. tak, aby jajko ścięło. Czas pieczenia skracamy, lub wydłużamy w zależności jakie ma być żółtko, na twardo czy miękko. Po upieczeniu przełożyć na talerz, wyciągnąć z foremki, dodać kiełki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, ozdobić zieloną pietruszką. Podawać z warzywami Hortex.