paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Makaron sojowy z warzywami i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu do czasu lubię poeksperymentować z kuchnią chińską. To danie to moja wariacja na temat chińskiej kuchni.

Makaron sojowy z warzywami i krewetkami

Składniki:

Makaron sojowy z warzywami i krewetkami

 

  • 100 g makaronu sojowego
  • 1 papryczka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 szkl posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1 cm imbiru
  • 4-5 szt pieczarek
  • 1 puszka bambusa (225 g )
  • 1 spora marchew
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 250 g krewetek koktajlowych ( u mnie mrożone)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 mały por ( biała część)

Sposób przygotowania:

Makaron sojowy z warzywami i krewetkami
1. Makaron starannie przygotowuję według instrukcji na opakowaniu

2. Z papryk wycinam gniazda nasienne a następnie kroję je w cieniutkie paski

3. Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Pieczarki i pora kroję w cienkie pół plasterki

4. Bambusa odsączam z zalewy. Imbir obieram starannie za pomocą łyżeczki a następnie drobno go siekam

5. Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju. Dodaję pora i pieczarki smażę od czasu do czasu mieszając przez 10 min. Dodaję marchew,kapustę, papryki oraz bambusa, sos sojowy. Całość mieszam i smażę kolejne 15-20 min

6. Krewetki gotuję we wrzątku ok 5 min .

7. Do warzyw dodaję krewetki , makaron oraz sezam. Całość dobrze mieszam. Danie wykłądam do miseczek i posypuję sezamem