cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mało popularny włoski makaron w aromatycznym sosie z radicchio czyli czerwonej cykorii

Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią

 

  • 200 g makaronu strozzapreti/ dla2osób/
  • 1 mała cebula
  • kilka liści czerwonej cykorii /radicchio/
  • 50g boczku
  • 1 / 2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sera "Brie"
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sera pecorino do posypania
  • kilka kropli octu, balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią
Radicchio pokroić w wąskie paseczki i umieścić w misce z zimną wodą. Nastawić wodę na makaron. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek i radichio osączone z wody. Chwilę dusić , a następnie wlać wino. Gotować kilka minut /bez przykrycia/ do odparowanie alkoholu. Dodać serek i mieszając dokładnie całość podgrzewać na małym ogniu do utworzenia się gładkiego sosu. Ugotowany makaron przecedzić i wsypać na patelnię. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym serem i skropić odrobiną octu balsamicznego.
Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią
Liście cykorii namoczyć w zimnej wodzie i pokroić
Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią
Cebulę,boczek,czosnek podsmażyć,dodać cykorię,wino i ser
Makaron strozzapreti z czerwoną cykorią
Ugotowany makaron połączyć z gorącym sosem