czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makaron w bułce tartej z bekonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zaledwie kilka składników i pyszne danie gotowe w 15minut;)

Makaron w bułce tartej z bekonem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron w bułce tartej z bekonem

 

  • 1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
  • 2/3 szkl. bułki tartej,
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego,
  • ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta płatków chilli,
  • sól, pieprz,
  • 250g surowego chudego boczku,
  • 50g startego parmezanu,
  • natka pietruszki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Makaron w bułce tartej z bekonem
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić. Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Makaron dodać do bułki, dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni, dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać. Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Makaron w bułce tartej z bekonem
bułkę tartą smażymy na oleju przez 2 minuty