bigos2806

bigos2806

Kucharz
[Przepisów: 13]

Makaron w jarskim sosie a'la carbonara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste danie, które wyśmienicie smakuje. Jest tak uniwersalne, że można podać je o każdej porze dnia jako główny posiłek.

Makaron w jarskim sosie a'la carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w jarskim sosie a'la carbonara

 

  • 0,5 kg makaronu typu kolanka (można użyć innego)
  • 600 g serka topionego zwykłego (bez dodatków)
  • 1,5 szkl wody
  • kostka rosołowa (najlepiej drobiowa)
  • gęsta śmietana 18%
  • oregano i zioła prowansalskie suszone

Sposób przygotowania:

Makaron w jarskim sosie a'la carbonara
Zacząć gotować makaron w osolonej wodzie.
1,5 szklanki wody wlać do rondelka i zagotować, jednocześnie rozpuszczając w tym kostkę rosołową.
Kiedy woda się zagotuje należy wkładać po kolei serki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Konsystencja powinna być kremowa i jednocześnie lekko ziarnista. (Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dolać odrobinę wody). Zmniejszyć ogień i dodawać po kolei 4 łyżki śmietany- wymieszać. Następnie obficie wsypać oregano i ziół prowansalskich. Ugotowany makaron wsypać do półmiska, wlać sos i wszystko dokładnie wymieszać. GOTOWE!

Podawać koniecznie na gorąco! Smacznego!
Makaron w jarskim sosie a'la carbonara
Rozpuszczamy kostkę rosołową w 1,5 szklanki wody - gotujemy
Makaron w jarskim sosie a'la carbonara
Wrzucamy do zagtowanego bulionu 600 gram serka topionego
Makaron w jarskim sosie a'la carbonara
Do całkiem rozpuszczonych serków dodajemy śmietanę
Makaron w jarskim sosie a'la carbonara
Na sam koniec doprawiamy sos oregano i ziołami prowansalskimi