Sposób przygotowania:
Makaron w sosie brokułowo-serowymETAP 1:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać zieloną pietruszkę i drobno posiekaną cebulkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę mięsną. Z mięsa uformować malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
ETAP 2:
W wysokiej patelni zagotować około 3/4 litra wody z dodatkiem 1 łyżki jarzynki i wrzucić na gotującą się wodę pulpeciki, następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser i pod przykryciem gotować kilka minut. W drugim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i na gotująca się wodę wrzucić różyczki brokuła, gotować kilka minut, następnie przy pomocy łyżki wyjąc brokuł do miski z zimną wodą i po schłodzeniu dokładnie odsączyć z wody. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami bulionu z gotowania pulpetów i wlać do garnka, zamieszać i zagotować, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
ETAP 3:
W trakcie gotowania pulpety się ugotują, a ser powinien rozpuścić i zagęścić sos oraz oddać do niego swój smak. Brokuł dodać na samym końcu i tylko chwilkę w nim podgrzać.
W garnku w którym był gotowany brokuł pozostało sporo malutkich kawałeczków brokuła i na tej wodzie gotujemy makaron po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do garnka z sosem , mieszamy i przed podaniem posypujemy pomidorkami pokrojonymi w cząsteczki.