iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makaron w sosie brokułowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obiad z tego co było w domu czyli takie smaczne sprzątanie lodówki i szafek. Pomysł na szybki obiad.

Makaron w sosie brokułowo-serowym

Składniki:

Makaron w sosie brokułowo-serowym

pulpety:

  • 30 dag mięsa mielonego u mnie z łopatki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
  • 1\2 małej czerwonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

dodatkowo:

  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 20 dag serka topionego ze szczypiorkiem
  • przyprawy
  • 1/2 brokuła
  • pomidorki koktajlowe
  • opakowanie grubego makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie brokułowo-serowym

ETAP 1:

Makaron w sosie brokułowo-serowym
Uformować niewielkie pulpeciki z mięsa.

Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać zieloną pietruszkę i drobno posiekaną cebulkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać masę mięsną. Z mięsa uformować malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 2:

Makaron w sosie brokułowo-serowym
Sos nie jest zbytnio gęsty więc jeśli ktoś chce może go zagęścić mąką, ale ja tak nie robię.

W wysokiej patelni zagotować około 3/4 litra wody z dodatkiem 1 łyżki jarzynki i wrzucić na gotującą się wodę pulpeciki, następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser i pod przykryciem gotować kilka minut. W drugim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i na gotująca się wodę wrzucić różyczki brokuła, gotować kilka minut, następnie przy pomocy łyżki wyjąc brokuł do miski z zimną wodą i po schłodzeniu dokładnie odsączyć z wody. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami bulionu z gotowania pulpetów i wlać do garnka, zamieszać i zagotować, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

ETAP 3:

Makaron w sosie brokułowo-serowym
Pomidorki kroimy na mniejsze cząsteczki.

W trakcie gotowania pulpety się ugotują, a ser powinien rozpuścić i zagęścić sos oraz oddać do niego swój smak. Brokuł dodać na samym końcu i tylko chwilkę w nim podgrzać.

W garnku w którym był gotowany brokuł pozostało sporo malutkich kawałeczków brokuła i na tej wodzie gotujemy makaron po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do garnka z sosem , mieszamy i przed podaniem posypujemy pomidorkami pokrojonymi w cząsteczki.