Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z zieleniną grubo stare
Ziemniaki obrać i opłukać, jeżeli ścieramy na tarce ręcznej wybieramy ziemniaki duże. Zetrzeć na grubej tarce ręcznej lub robotem z tarką grubą. Przełożyć do miski starte ziemniaki, dodać jajko, cebulę pokrojoną drobno w kostkę, ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki drobno pokrojoną, szczypiorek też pokrojony i listki czosnku niedźwiedziego. Ja dodałam mrożone więc pokruszyłam.
Wymieszać wsypać sól, pieprz, mąkę, ponownie wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Można podawać z sosem grzybowym lub dowolnymi dodatkami, serem żółtym itp.
Wymieszać wsypać sól, pieprz, mąkę, ponownie wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Można podawać z sosem grzybowym lub dowolnymi dodatkami, serem żółtym itp.
danielek