jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Placki ziemniaczane z zieleniną grubo stare

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane można przygotować starte na grubych oczkach lub drobnych. Ja przygotowałam na obiad starte na grubych oczkach z dodatkiem zieleniny. Były trochę inne w smaku ale bardzo smaczne, dla odmiany można takie czasem też przygotować.

Placki ziemniaczane z zieleniną grubo stare Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z zieleniną grubo stare

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z zieleniną grubo stare
Ziemniaki obrać i opłukać, jeżeli ścieramy na tarce ręcznej wybieramy ziemniaki duże. Zetrzeć na grubej tarce ręcznej lub robotem z tarką grubą. Przełożyć do miski starte ziemniaki, dodać jajko, cebulę pokrojoną drobno w kostkę, ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę, natkę pietruszki drobno pokrojoną, szczypiorek też pokrojony i listki czosnku niedźwiedziego. Ja dodałam mrożone więc pokruszyłam.

Wymieszać wsypać sól, pieprz, mąkę, ponownie wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Można podawać z sosem grzybowym lub dowolnymi dodatkami, serem żółtym itp.
Placki  ziemniaczane z zieleniną grubo stare
Ziemniaki obrać i opłukać,duże przekroić na połówki
Placki  ziemniaczane z zieleniną grubo stare
Zetrzeć na grubszej tarce lub robotem z grubsza tarką, dodać resztę składników i wymieszać
Placki  ziemniaczane z zieleniną grubo stare
rozgrzać olej na patelni i nakładac ciasto na placki, smażyć z obu stron na złoty kolor
Placki  ziemniaczane z zieleniną grubo stare
można podawać z sosem grzybowym lub bez całkiem same