Sonduli

Sonduli

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Makaron w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry i sycący pomysł na makaron. Smacznego

Makaron w sosie paprykowym

Składniki:

Makaron w sosie paprykowym

 

  • 05 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka)
  • słoik papryki konserwowej taki 600ml
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron rurki lub świderki
  • fix do spaghetti najlepiej pikantny
  • wegeta
  • pieprz
  • oregano lub bazylia
  • ewentualnie szczypta kolendry mielonej
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie paprykowym
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule i czosnek do chwili aż się zeszklą. Następnie wrzucamy mięso i kilka minut mieszając podsmażamy dosypując przyprawy. Paprykę osączamy z zalewy płuczemy pod zimną wodą i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa i jeszcze chwilkę smażymy. Fix do spaghetti mieszamy z wodą i dolewamy do mięsa, dodajemy koncentrat i znów smażymy tak około 5 minut. Należy spróbować i dosmaczyć ewentualnie, sos ma być słodko-pikantno-kwaskowaty. Ugotować makaron al-dente i podawać z sosem.