Sposób przygotowania:
Makaron w sosie pomidorowym
Pomidory nacinamy na górze i zalewamy je gorącą wodą tak by były całe zakryte. Odstawiamy na chwilę, po czym odlewamy wodę i nalewamy do miski z pomidorami lodowatą wodę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Cienką kiełbasę obieramy jeśli to konieczne. Następnie kroimy ją w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się rumiana dodajemy do niej drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną pachnąć zdejmujemy wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy przez 15-20 minut na dużym ogniu, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.
Do powstałego sosu dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i porcjami wlewamy rosół.
Gotujemy, aż sos ponownie zacznie gęstnieć. Pod sam koniec dodajemy przesmażoną kiełbasę i dokładnie mieszamy.
Tuż przed podaniem do dajemy pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii. Całość mieszamy i podajemy.
Cienką kiełbasę obieramy jeśli to konieczne. Następnie kroimy ją w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy kiełbasę. Gdy stanie się rumiana dodajemy do niej drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy zaczną pachnąć zdejmujemy wszystko z patelni zostawiając wytopiony tłuszcz.
Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone pomidory i smażymy przez 15-20 minut na dużym ogniu, po czym za pomocą blendera miksujemy na gładką konsystencję.
Do powstałego sosu dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i porcjami wlewamy rosół.
Gotujemy, aż sos ponownie zacznie gęstnieć. Pod sam koniec dodajemy przesmażoną kiełbasę i dokładnie mieszamy.
Tuż przed podaniem do dajemy pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii. Całość mieszamy i podajemy.