Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulpety z makaronem w sosie to ciekawe i smaczne danie

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

 

  • 30 dag mortadeli lub parówki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 bułka kajzerka zamoczona w wodzie,
  • 20 dag makaronu

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym
Kiełbasę przemielić w maszynkę, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, wbić surowe jajko, dodać zeszkloną w łyżce oleju cebulę, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej rękami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Na łyżce oleju podsmażyć przecier pomidorowy, wlać kilka łyżek wody, dodać zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałą mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z sosem, zagotować. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, oblać sosem, obsypać usmażonymi pulpecikami i zieleniną.