Sposób przygotowania:
Makaron w sosie pomidorowym z pesto
Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. wrzucić na patelnię. Smażyć razem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić na patelnię gdy papryka zmięknie. Zamieszać, wlać ¼ szklanki wody i dusić 10 minut. Następnie dodać Pesto oraz bazylię (można doprawić także solą i pieprzem, ale jak dla nas Pesto jest wystarczająco słone i ostre ;)), zamieszać, dusić jeszcze chwilę. Ugotować makaron (użyłam kolorowych świdrów), odcedzić, wrzucić do sosu i zamieszać. Nakładać porcje na talerze. Można posypać serem żółtym.