magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Makaron z brokułami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

makaron inaczej niż zwykle

Makaron z brokułami

Składniki:

Makaron z brokułami

 

  • 500 g makaronu rurki cięte [penne]
  • 500 g brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula w plasterkach
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 kubek śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 150 g sera brie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Makaron z brokułami
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Podzielone na różyczki brokuły ugotować. Na patelni wrzucić i podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodać wino i śmietanę. Gotować ok. 5 min do zredukowania się sosu. Dodać ser, paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron i brokuły i delikatnie mieszając poddusić jeszcze całą potrawę ok 3-5 min. Przed podaniem udekorować zrumienionymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałów.