Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1082]

Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne, wegetariańskie danie. W sam raz na letni obiad.

Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem

 

  • 300 gram makaronu
  • 650 gram cukinii
  • pół pęczka selera naciowego
  • 100 gram szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kula sera mozzarella
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Cukinię myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Selera naciowego myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy selera i cukinię do cebuli, posypujemy przyprawami, mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut.

Dodajemy szpinak, ser mozzarella pokrojony w kostkę oraz jogurt naturalny. Mieszamy i dusimy do momentu, aż ser się rozpuści.

Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem
Cukinię myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem
Selera naciowego myjemy i kroimy w plasterki.
Makaron z cukinią, selerem naciowym i szpinakiem
Dodajemy szpinak, ser mozzarella pokrojony w kostkę oraz jogurt naturalny. Mieszamy i dusimy do momentu, aż ser się rozpuści.