kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

Składniki:

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

 

  • 300g makaronu
  • skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2
  • 50g bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. na łyżce oliwy przesmażyć kilka sekund skórkę z cytryny, a następnie dodać bułkę tartą i prażyć aż się ze złoci. Przesypać na talerz. Makaron polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz sokiem z ćwiartki cytryny oraz doprawiamy płatkami chili oraz solą do smaku. Dolewamy nieco płynu z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta ze skórka cytrynową oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy.

Tagi:

makaron tarta