Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Typowe włoskie danie, szybkie i bardzo zdrowe, super odmiana od dań mięsnych, nauczyłam się od włoskich kucharzy z którymi pracowałam.

Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro

 

  • makaron spaghetti 250 g
  • sól
  • 2-3 pomidory
  • dwie sztuki peperoncino lub szczypta mielonego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • nie całe pół szklanki oliwy z oliwek
  • garść natki pietruszki
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sałata lodowa, ocet jabłkowy jako dodatek

 

Sposób przygotowania:

Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro
Wstaw wodę na makaron spaghetti, dobrze posól. Niedosolony makaron zmienia całkowicie smak dania. Gdy zawrze woda wrzuć i gotuj w/g wskazówek na opakowaniu. Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę z peperoncino na drobne kawałeczki, wrzuć na patelnię, posól połową łyżeczki soli, zalej oliwą z oliwek. Pokrój pomidory według uznania ale tylko zewnętrzną część, środki wykorzystaj do sałaty. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Gdy makaron już się prawie ugotował podgrzej czosnek z oliwą na małym ogniu około 5 minut, stale mieszając aby nie przypalić, wrzuć pokrojone pomidory. Odcedź makaron i dodaj do czosnku, dobrze wymieszaj, posyp natką i parmezanem i podawaj. Do środków z pomidorów dodaj połowę sałaty lodowej, dopraw solą, octem i oliwą. Smacznego.
Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro
czosnek z peperoncino drobno posiekaj, pokrój pomidory, ugotuj makaron
Makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorami na ostro
natkę pietruszki drobno posiekaj, środki z pomidorów wymieszaj z sałatą i dopraw