Makaron z fasoli mung z jagnięciną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

1.Makaron z fasoli mung wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 1 minutę (makaron jajeczny gotować zgodnie z instrukcją na opa

Makaron z fasoli mung z jagnięciną

Składniki:

Makaron z fasoli mung z jagnięciną

 

  • makaronu z fasoli mung (makaron dostępny w sklepach z żywnością orientalną) lub makaronu jajecznego
  • Pół kilograma jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • ¼ szklanki oleju z orzechów ziemnych (lub oleju roślinnego)
  • ½ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • Szklanka bulionu z jagnięciny (można zastąpić bulionem z kostki)
  • Łyżeczka sosu chili (lub sosu tabasco)

Sposób przygotowania:

Makaron z fasoli mung z jagnięciną
1.Makaron z fasoli mung wrzucić na gotującą się wodę, gotować przez 1 minutę (makaron jajeczny gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu)

2.Odcedzić, opłukać w zimnej wodzie i ponownie odcedzić

3.Pokroić jagnięcinę w cienkie paseczki

4.Do rozgrzanego woka wlać olej, podgrzać go

5.Na rozgrzany olej wrzucić mięso, smażyć je, aż mięso zmięknie

6.Zgnieść czosnek, por pokroić w plasterki

7.Wrzucić czosnek i por, wymieszać z mięsem. Smażyć ok. 2 min., ciągle mieszając

8.Dodać bulion, a także sosy: sojowy i chili. Smażyć kolejne 3-4 min., aż do pożądanej miękkości mięsa

9.Dodać makaron, podgrzewać przez minutę

10.Ciepłe danie przełożyć na talerze i podawać