iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makaron z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron w takim kolorowym sosie był bardzo smaczną kolacją.

Makaron z dodatkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z dodatkami

 

  • 1/2 opakowania makaronu
  • 1 duża marchew
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól
  • kolorowy pierz
  • curry około 3/4 łyżeczki
  • Dodatkowo:
  • kilka pomidorków
  • kilka różyczek kalafiora

Sposób przygotowania:

Makaron z dodatkami
Mięso umyć i pokroić w niezbyt małą kostkę, opruszyć curry.Marchew obrać i przy pomocy tarki zetrzeć po długości na cieniutkie paseczki. Na patelni stopić masło i podsmażyć na nim mięso ( ale nie rumienić), przygotowane mięso zdjąć do miseczki, a na patelnię włożyć marchewkę, podlać ją 2 łyżkami wody i delikatnie posypać solą, a następnie udusić, ale nie rozgotować ma być tak lekko twardawa. Przygotowaną marchew połączyć z mięsem, dodać śmietankę i 3/4 pokrojonej drobno cebulki, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz tylko zagotować. W garnku zagotować spora ilość posolonej wody i ugotować ja najpierw ugotowałam kalafior i po wybraniu go łyżką cedzakową dopiero gotowałam makaron. Gotowy makaron odcedzić z wody, ale nie robić tego tak bardzo dokładnie ma zostać w nim troszkę wody.Odcedzony makaron dodać do sosu i dokładnie wymieszać, następnie przełożyć do miski i po wierzchu posypać resztką szczypiorku, różyczkami kalafiora i czastkami pomidorków od razu podawać.
Makaron z dodatkami
Marchew cienko zetrzeć a mieso pokroić w kostkę
Makaron z dodatkami
Po podsmażeniu mięsa udusić marchewkę
Makaron z dodatkami
Na koniec wszystko wymieszac i doprawić