Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z dyniowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron z pysznym, aromatycznym pesto zrobionym z dyni jest bardzo ciekawą propozycją na jesienny obiad.

Makaron z dyniowym pesto

Składniki:

Makaron z dyniowym pesto

 

  • 200g miąższu z dyni
  • łyżeczka posiekanych listków szałwii
  • 100g pestek z dyni
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 500g makaronu np świderki
  • Dodatki:
  • start parmezan
  • pestki dyni

 

Sposób przygotowania:

Makaron z dyniowym pesto
Dynię kroimy w kostkę o boku mniej więcej 2cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy i posypujemy posiekanymi listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż dynia będzie miękka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do rozdrabniacza wrzucamy pestki dyni, upieczoną dynię, posiekany ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z dyniowym pesto i parmezanem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanymi pestkami dyni.

Tagi:

makaron dynia