Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron z pesto bazyliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z Włoch żona przywiozła makaron w kształcie medali czy monet. Liguryjskie rękodzieło. Najlepiej smakuje z pesto genovese.

Makaron z pesto bazyliowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pesto bazyliowym

 

  • pęczek świeżej bazylii
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek (koniecznie extra virgin)
  • 2 łyżki drobno startego sera grana padano
  • sera pecorino romano (ja użyłem oscypka (prawdziwego, owczego), bo bardzo jest podobny w smaku) + jeszcze
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • Makaron - dowolny, ok. 10 dag na osobę.

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto bazyliowym
Przygotuj pesto: bazylię, czosnek i orzechy grubo posiekaj. Wrzuć do blendera i miksuj, dodając oliwę i sery. Pesto powinno mieć konsystencję drobnoziarnistą. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu - musi być al dente. Do pesto dodaj 2 - 3 łyżki gorącej wody i wymieszaj z odcedzonym makaronem. Ser do posypania podawaj oddzielnie.
Makaron z pesto bazyliowym
Świeżo przyrządzone pesto i świeżo potarty ser
Makaron z pesto bazyliowym
Tak wygląda oryginalny makaron prosto z Włoch.

Tagi:

makaron sery ser