Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Makaron z kapustą kiszoną i żurawiną, która nadaje słodyczy. Do tego mięso z kaczki i pyszny obiad gotowy.

Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią
Naciąć skórę w piersiach z kaczki ( u mnie wersja bez skórki). Natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni najpierw od strony ze skórką, a następnie przewrócić na drugą stronę. Smażyć około 15 min. Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Jeżeli nie chcemy, żeby była zbyt kwaśna można ją przepłukać. Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty razem z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i żurawiną. Przyprawić. Wszystko wymieszać. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Odsmażone piersi z kaczki włożyć w kapustę i polać na wierzchu wytopionym tłuszczem z patelni. Piec w 180 *C przez około 1,5 godziny. Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Piersi z kaczki wyjąć i pokroić, a kapustę wymieszać z makaronem. Wszystko wyłożyć na talerz. Smacznego!
Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią
Piersi z kaczki wyjąć i pokroić w talarki.
Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią
Makaron ugorowac według wskazówek na opakowaniu.
Makaron z kiszoną kapustą i kaczą piersią
Do upieczonej kapusty dodać ugotowany makaron.