Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kaczki w wonnym, słodko - korzennym estragonowym sosie z dodatkiem czerwonego wina.

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.

 

  • pierś z kaczki ze skórą
  • szklaneczka (100 ml) wina czerwonego
  • 2 - 3 łyżki estragonu
  • łyżeczka majeranku
  • 0,5 gruszki
  • sól, pieprz - do smaku
  • tagliatelle jajeczne (użyłem Nonna Mia z Lidla) - 25dag

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.
Pierś z kaczki umyj, osusz dokładnie. Skórę natnij po skosie na krzyż. Natrzyj ze wszystkich stron solą, pieprzem, odrobiną majeranku i dużą ilością estragonu. Odłóż do lodówki na nie mniej niż dwie - trzy godziny. Pierś połóż skórą do dołu na zimnej, suchej patelni. Postaw na małym ogniu i stopniowo podgrzewaj. Kiedy skóra będzie już zrumieniona i "odklei" się od patelni - przewróć na drugą stronę i zrumień. Następnie odwróć mięso jeszcze raz i dosmaż ok. 3 minut i powtórz to samo z drugą stroną. Zdejmij mięso z patelni i odstaw do wystygnięcia. Mięso powinno być lekko różowe w środku. Do tłuszczu pozostałego na patelni wlej wino i wrzuć połowę gruszki pokrojonej w cienkie plasterki lub w kostkę. Gotuj, aż gruszka się rozpadnie. Wymieszaj sos, gruszkę wystarczy rozgnieść na patelni (można również zblendować), dopraw do smaku - dodałem jeszcze odrobinę estragonu, szczyptę cukru, szczyptę pieprzu i przyprawę korzenną - na czubku małej łyżeczki. Kaczkę pokrój w cienkie plastry, dodaj do sosu i podgrzej razem. Ugotowany "al dente" makaron wyłóż na talerze, polej niewielką ilością sosu i połóż na nim plastry mięsa. Podawaj z gruszką zapieczoną w winie z lazurowym serem i odrobiną żurawiny.
Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.
Natnij skórę na piersi z kaczki i natrzyj przyprawami.
Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.
Filet połóż skórą do dołu na zimnej patelni.
Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.
Usmażoną pierś odstaw do wystygnięcia, dopiero potem pokrój.
Tagliatelle z kaczką w sosie estragonowym.
Przygotuj winno - korzenny sos z dodatkiem gruszki.

Tagi:

kaczka