Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makaron z kapustą, pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron łazanki z kapustą i pieczarkami to łatwy do zrobienia i smaczny posiłek.

Makaron z kapustą, pieczarkami i papryką

Składniki:

Makaron z kapustą, pieczarkami i papryką

 

  • 1/2 kg kapusty białej
  • 40-50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 8-10 dag wędzonej słoniny
  • 25-30 dag makaronu łazanki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Makaron z kapustą, pieczarkami i papryką
Kapustę w całości ugotować, odcedzić, ostudzić, odcisnąć z wody, bardzo drobno posiekać. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić, odłożyć skwarki a na tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę. Do zeszklonej cebuli wsypać drobno pokrojone lub utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć około 10 minut. Następnie dodać posiekaną kapustę, skwarki ze słoniny, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć farsz z kapusty.