Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z kiełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowany drobny makaron podsmażany z cebulą, czosnkiem, papryczką chili i mieszanką kiełków na patelnię.

Makaron z kiełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z kiełkami

 

  • 10 dkg drobnego makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 g kiełków na patelnię
  • 1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Makaron z kiełkami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić na oleju. Dodać do tego kiełki i poszatkowaną kapustę. Smażyć ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Dodać trochę soli i pieprzu, wlać śmietanę i wodę. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilę razem podsmażać. Na koniec zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekaną natkę, wymieszać. Makaron podzielić na porcje. Każdą porcję makaronu posypać odrobiną startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera.
Makaron z kiełkami
Makaron ugotowany w osolonej wodzie i odcedzony.
Makaron z kiełkami
Cebula czosnek i papryczka chili zeszklone na oleju.
Makaron z kiełkami
Śmietana i woda dodane do podsmażonych z kapustą kiełków.
Makaron z kiełkami
Posiekana natla dodana do podsmażonego z dodatkami makaronu.

Tagi:

makaron sery ser