Sposób przygotowania:
Makaron z klopsikami i sosem
MAKARON: Osoloną wodę zagotować. Do gotującej się dodać makaron i gotować do miękkości ok. 10 minut. Gdy się zagotuje zalać zimną wodą (zahartować). SOS: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na margarynie. Zalać wodą. Gdy się będzie woda gotować dodać kostkę warzywną. Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Pogotować chwilę. Dodać roztrzepaną mąkę w śmietanie. Zatrzepać. Następnie przyprawić do smaku. KLOPSIKI: Na odrobinie tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulkę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko. Przyprawić. Odsączyć paprykę z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kosteczkę. Szczypiorek poszatkować. Wszystko dodać do mięsa (nie zapominając o cebulce). Wymieszać. Formować kulki (klopsiki), panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i wyłożyć po dwa klopsiki na talerz. Smacznego.