kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z krewetkami na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo szybkie danie obiadowe z makaronem i krewetkami skąpane w sosie krewetkowo-śmietanowym. Doskonałe na wykwintną, romantyczną kolację.

Makaron z krewetkami na ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z krewetkami na ostro

 

 

  • 300g makaronu barwionego sepią

Sposób przygotowania:

Makaron z krewetkami na ostro
Krewetki obieramy z pancerzy i myjemy. Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody. Przecedzamy. Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki i gotujemy około 3 minut. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Makaron polewamy sosem z krewetkami. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami papryki.
Makaron z krewetkami na ostro
Pancerze gotujemy około 20 minut w 1,5 szklanki wody. Przecedzamy.
Makaron z krewetkami na ostro
Wywar krewetkowy zaciągamy śmietanką wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, pieprzem cayenne oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.